Månadens projekt – DigiProcess

Interreg Nord projektet DigiProcess syftar till att stödja digitaliseringen och utveckling av digitala tjänster och ekosystem för små och medelstora företag som producerar tjänster till processindustrin.

Detta görs genom att identifiera industrins behov och de möjligheter de erbjuder, samt genom att coacha små och medelstora företag i deras verksamhetsutveckling. Digiprocess är ett treårigt projekt (2019-2022) där Lapplands yrkeshögskola, Uleåborgs universitet, Kemin Digipolis Oy, Nivala-Haapajärvi Region NIHAK ry, Luleå Tekniska Universitet och Industriellt Utvecklings Centrum Norr AB är samverkansaktörerna.

DigiProcess logotype

Totalt har 13 basindustrier och 50 små och medelstora industriföretag från Finland och Sverige intervjuats i projektet. Intervjuerna identifierar till exempel industrins behov inom digitalisering samt kartlägger de små och medelstora företagens syn på digitalisering och affärsutveckling. Analysen av resultaten av intervjuerna pågår och kommer att användas i projektet.

Projektet har varit värd för två digitala event som innehöll flera korta föreläsningar och matchmaking. Först ut var Bio&Forest 11/2020 inom processindustrin och Value Steel 03/2021 som riktade sig mot stålindustrin. Under de digitala eventen har basindustrierna presenterat sina behov inom digitalisering och de samt att små och medelstora företag har presenterat sina värdeerbjudanden. De digitala eventen har haft talare och deltagare från både Sverige och Finland. I Matchmaking delen i programmet har små och medelstora företag haft möjlighet att samtala med basindustriföretag enskild.

AnnaCarin Falkman och Kristiina Starck Enman
Ville Rauhala

Projektets webbplats: https://digiprocess.eu/

Länk till LinkeIn-sidor: https://www.linkedin.com/company/digiprocess-interreg-nord-project/