Kuukauden hanke

Tornionlaakson kesäsiika (1.12.2015 – 30.11.2018)

Tornionlaakson kesäsiika –kokonaisuuteen kuuluu kaksi hanketta, toinen Kulttuuriperintö- alueella ja toinen Luontoympäristö- alueella. Hankkeiden tavoitteena on

  • vahvistaa tietämystä Tornionlaakson ainutlaatuisesta perinnekalastuskulttuurista ja lisätä sen vetovoimaisuutta alueen kalastajien, yrittäjien, asukkaiden, matkailijoiden ja erityisesti nuorten parissa.
  • luoda edellytyksiä Tornionjoen vaellussiikakannan kestävälle hoidolle.

 

Taustalla on mm. kalastusyhteisöjen huoli kesäsiian eli vaellussian entistä myöhäisemmästä jokeen noususta ja koon pienenemisestä.

 

Tähän mennessä on saavutettu jo mukavasti tuloksia eri osa-alueilla. Toimenpiteet ovat tuoneet osallistujille mm. uusia näkökulmia ja lisää resursseja toteutukseen.

 

Koululaisten tietoa perinnekalastuskulttuurista ja siian biologiasta on lisätty. Koululaiset ovat vierailleet kalastusmuseossa ja Kukkolankoskella tutustumassa kulttuuriympäristöön, ja niin kalastajat, hankehenkilöstö kuin tutkijatkin ovat vierailleet kouluilla. Koulutunneilla on tehty siiasta mm. runoja, animaatioita, näytelmiä ja muita taideteoksia. Tuotamme opiskelua ja tietoisuuden lisäämistä tukevaa materiaalia myös hankkeen jälkeisille vuosille. Perinnekalastajia ja tutkijoita on haastateltu ja kuvattu, ja materiaaleja on jo osin julkaistu.

 

Lipontekokurssilla eri kyliltä joen molemmin puolin tulleet kalastajat oppivat perinteisen liponteon saloja. Tornionlaakson kesäsiika kumppaneineen on toiminut järjestäjänä, katalysaattorina ja apuna niin isojen kuin pienienkin tapahtumien osalta. Siikaa, perinteitä ja biologiaa on tehty tunnetuksi vuosittaisissa siikagaaloissa ja useissa muissa tilaisuuksissa. Tuleva siikagaala tulee olemaan entistä kansainvälisempi: syksyllä ”Lippo 2018” kerää osallistujia jopa Grönlannista, USA:sta, Japanista, Siperiasta ja ympäri Eurooppaa. Samoihin aikoihin Tornionlaakson maakuntamuseossa on ”Siika ja meänmaa” –näyttely kahden viikon ajan.

 

Tornionlaakson kalastusmuseon (http://www.tornedalensfiskemuseum.se) näyttelyn päivityssuunnitelma johti uudistetun näyttelyn avaamiseen 1.7.2017. Vuonna 2018 tuotetaan myös rajat ylittävän luontokeskuksen suunnitelma.

 

Kesäsiika oli mukana hakemassa Tornionjoen koskikalastuskulttuureja Elävän perinnön listalle Suomessa. Lista julkistettiin vuoden 2017 lopulla (http://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/toimeenpano-suomessa/kansallinen-luettelo). Nyt sama työ jatkuu Ruotsin puolella.

 

Tutkimuksen puitteissa vaellussiikoja on merkitty mm. T-ankkurimerkeillä ja radiolähetinmerkeillä. Merkkipalautusten ja radiopeilauksen avulla siikojen liikkumista joessa ja niiden kulkeutumista merelle on voitu seurata, ja on saatu hieman viitteitä myös kutupaikoista. Viistokaikuluotauksen avulla voidaan määritellä, millaisilla pohja-alueilla mäti menestyisi Tornionjoella. Luontaista poikastuotantoa arvioidaan mm. alizariinivärjäyksellä. Otoliittivertailun mukaan pienet siiat ovat kehittyneet Perämeren perukassa, isommat käyneet syönnöksellä kauempana merellä. Tutkimus jatkuu syksyyn 2018 asti, jolloin tutkimusraportti esitellään.

www.kesasiika.wordpress.com / www.sommarsik.wordpress.com

www.facebook.com/kesasiika

 

 

Tornionlaakson kesäsiika – kultturi ja kulttuuriperintö

Johtava tuensaaja:
Lapin ammattikorkeakoulu

Muut tuensaajat: Haparanda stad,

Tornion kaupunki

Hankeaika: 2015-2018

Hankkeen budjetti: 850 716 EUR

Myönnetty EU-varat: 552 314  EUR

Julkinen rahoitus: 223 213 EUR

Yksityinen rahoitus: 75 189 EUR

 

Tornionlaakson kesäsiika luonto
Johtava tuensaaja:
Lapin ammattikorkeakoulu

Muut tuensaajat: Luonnon-varakeskus, Länsstyrelsen i Norrbotten, Tornedalens folkhögskola

Hankeaika: 2015-2018

Hankkeen budjetti: 462 258 EUR

Myönnetty EU-varat: 300 468 EUR

Julkinen rahoitus: 157 800 EUR

Yksityinen rahoitus: 3 990 EUR

 

 

Photo:Jarno Niskala

 

Photo:Jarno Niskala

 

Photo:Rollfoto Haparanda