Interreg Nord vill lyfta fram hållbar utveckling

Det har varit ett fortsatt högt tryck på Interregmedel och vid det andra mötet med styrkommittéerna den 10 december prioriterades projekt för cirka 20 miljoner kronor i EU-stöd.

 

Stöden kommer att delas ut till fem gränsöverskridande projekt i delområde Nord och ett gränsöverskridande projekt i delområde Sápmi. Efter prioriteringarna återstår 63 procent av programmets budget.

 

– Vi är glada över att kunna prioritera fler projekt med inriktning mot effektivare resursanvändning. Det är viktigt att vi genom gränsöverskridande samverkan förbättrar miljön i regionen, säger Johan Antti, ordförande i styrkommittén för delområde Nord.

 

Ett av de prioriterade projekten är Arctic Energy vars mål är att utveckla och testa en simuleringsmetod för självförsörjande och koldioxidfria samhällen i nordliga förhållanden.

 

Inom delområde Sápmi prioriterades projektet  ”Plupp – fortelling om de usynlige i fjellet”  som bland annat ska ge möjligheter till undervisning för skolbarn om samer, samiskt språk och samisk kultur.

 

Bifall styrkommittéer 2015-12-10

 

Kontaktpersoner:

Lena Anttila, Enhetschef Gränsregional utveckling

010-22 55 232

Sari Saarela, Interreg Nord

010-22 55 415